• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Конкурс-огляд на кращий дизайн та розвивально-ігрове облаштування ігрових майданчиків і подвір’я серед дошкільних навчальних закладів міста

Конкурс-огляд на кращий дизайн та розвивально-ігрове облаштування ігрових майданчиків і подвір’я серед дошкільних навчальних закладів міста

2016-06-16

/Files/images/kdnz_8_novini/1.JPG

На виконання заходів річного плану роботи управління освіти виконавчого комітету Покровської міської ради на початку червня 2016 року проведено конкурс-огляд на кращий дизайн та розвивально-ігрове облаштування ігрових майданчиків і подвір’я серед дошкільних навчальних закладів міста з метою створення якісного, безпечного, естетичного, різноманітного, патріотично налаштованого розвивального середовища на території закладів освіти та повноцінного оздоровлення дітей влітку.

Оцінювання якості дизайну та розвивально-ігрового облаштування ігрових майданчиків і подвір’я ДНЗ здійснювалося у відповідності до восьми визначених критеріїв якості.

У ході вивчення з’ясовано, що у дитсадках створено динамічне, привабливе, різноманітне розвивальне середовище, простір, що спонукає дітей досліджувати (дослідницькі лабораторії, дослідні ділянки-городи), експериментувати, творити, бути самостійними, доглядати за квітами, милуватися природою, грати і набувати життєвого досвіду, бути успішним. Всі території відповідають гігієнічним вимогам до облаштування та правилам безпечної життєдіяльності дітей у дитсадку.

Більшість заходів з благоустрою території дошкільних навчальних закладів спрямовані на створення умов для виховання бережливого ставлення до довкілля, підвищення екологічної культури дітей та їхніх батьків. Зокрема, дитсадки передбачили зони для ознайомлення дітей з природною рідного краю (екологічні стежини, природні оази, паркові зони) та організації праці дітей на городі.

У дитячих садках здійснено реконструкцію пісочниць із кришками, ігрового та функціонального обладнання (машини, будиночки, човники, мотоцикли, паровозики, літаки, гірки, піраміди, автобуси, лавочки та інше), встановлено малі архітектурні форми в образі казкових героїв, персонажів мультфільмів, створено зони для психологічного розвантаження дітей (будиночки, альтанки), «Галявини казок», тощо.

Кожний дошкільний навчальний заклад творчо підійшов до організації розвивального середовища на території ігрових майданчиків та розвивальних осередків, спираючись на інноваційний досвід педагогів та участь в експериментальній роботі міського та обласного рівнів.

Раціонально та гарно облаштовані території у КДНЗ №21, педагогічно та естетично продуманим є їхній дизайн, в якому враховано роботу педколективу під керівництвом завідуючої Дощенко І.О. за педагогічної спадщиною В.О. Сухомлинського та за художньо-естетичним спрямуванням дитсадка.

Тому території прикрашені декором з штучних квіткових композицій, парковими зонами з міні-фонтанами для милування природою. Облаштовано театральну галявину, казковий «Веселий зоопарк» з образами тварин та гойдалками, лавочками, «Школа радості під голубим небом», діарама «Природа рідного краю», автомістечко, експериментально-дослідницька лабораторія «Діскавері» тощо. Кожний майданчик має своє тематичне направлення, безліч ігрового обладнання та сюжетних архітектурних композицій: «Квітковий потяг», «Джерельце», «На гостини до лісовичка», «Робінзоніада», «Завітайте на леваду» та інші. Багато уваги надається оздоровленню дітей та вихованню патріотичного світогляду у них через оформлення розвивального середовища за мотивами українських народних казок, фрагментами Петриківського розпису тощо. Супроводжують дітей та батьків по розвивальних осередках мобільні штендери з висловами В.О.Сухомлинського про значення природи рідного краю у духовному становленні особистості.

Вагомих зусиль докладає колектив дитсадка №22 на чолі з завідуючою Євич М.М. для збагачення розвивального освітнього середовища для вихованців, їх оздоровлення та фізичного гарту у відповідності до пріоритетного фізкультурно-оздоровчого спрямування.

Так, осучаснено спортивну базу фізкультурного комплексу на подвір’ї за рахунок виготовлення обладнання для нових спортивних ігор: городки, теніс, гольф, флорбол, ігрових посібників про складники здоровя та здоровий спосіб життя, різноманітного спортивного знаряддя, доріжок здоров’я, а також – авторських саморобних атрибутів і іграшок для ігор з водою, піском та вітром. До послуг дітей плескальний басейн для дітей, чудові природні оази: Альпійська гірка, насаджені квітучі яскраві квіти, хвойні дерева з лікарським ефектом, квіти у незвичайних вазонах. У ДНЗ №22 успішно втілені екологічні та природоохоронні акції: «Будиночок для пташок», «Посади дерево», до яких активно залучена батьківська громадськість.

Окремо треба відзначити естетичне оформлення ігрового обладнання, павільйонів на майданчиках та квітників у КДНЗ №22 у сучасних образотворчих техніках - декупаж, Петриківський розпис, що додає національних колоритів. Різнокольорові квітники, акуратно підстрижені дерева і кущі, якісні ігрові майданчики задовольняють естетичні смаки та позитивно впливають на здоров’я дітей.

У повній мірі підтверджує своє художньо-естетичне та корекційно-відновлювальне спрямування творчий колектив ДНЗ №5 (завідуюча Тиква А.А.). Особливими знахідками у 2016 року стали нові столи з розмітками для ігор дітей у настільні ігри, декор із штучних квітів, казкові герої з природного та підручного матеріалів, дизайн павільйонів з поличками – підставками для іграшок, нове фізкультурне обладнання для навчання дітей стрибків, лазіння, метання тощо. Продовжені майстер-класи для дітей і батьків по виготовленню ляльок із степових квітів, трави.

Привабливою для дітей і батьків та доглянутою є територія КДНЗ №13 (завідуюча Кухтіна Л.О.). Педагоги подбали про створення численних казкових образів, втілених в ігровому обладнанні та декорі квітковими клумбами, природних оаз (озеро, галявина, ліс). Підготовлено достатньо стаціонарного функціонального обладнання для різних видів діяльності дітей та закріплення знань про безпечну поведінку: столи для ігор в шахи та шашки, велотренажери, «доріжки здоров’я», куточки пожежної безпеки та правил дорожнього руху для сюжетно-рольових ігор, обладнано «лавочку примирення». Більшість павільйонів заново розмальовані за сюжетами українських казок, Петриківського розпису. Елементи українського орнаменту викладено в орнаменті з кришечок, що став прикрасою павільйону.

По-особливому затишно та комфортно виглядають майданчики у дошкільному навчальному закладі №16 (завідуюча Прищепова А.П.). Тематичний принцип в оформлення допоміг вихователям максимально наблизити дітей до природної зони («Водний світ», «Джунглі», «Бабусине подвір’я», «Лісові мешканці» та інші). Серед новобудов – будиночки та альтанки для відпочинку та усамітнення дітей, столики та стільці з пеньків, лавочки, «доріжки здоров’я» з природного матеріалу, човники і машинки для ігор. Реконструйовано спортивний майданчик з більш широкими можливостями для спортивних ігор та вдосконалення рухів дітей. Зацікавлюють дітей до гри численні малі архітектурні споруди та форми з образними рисами знайомих тварин і казкових персонажів. Вихователі власноруч оновили ігрові атрибути.

Інші дошкільні навчальні заклади: №3 (завідуюча Пацеріна В.Г.), №11 (завідуюча Фролова А.М.), КЗ «НВК №1» (директор Годована Г.А.), КДНЗ №18 (завідуюча Ревуцька Л.О.), КДНЗ №23 (завідуюча Дубіна Н.Ю.) також створили достатньо чисте і охайне, привабливе і різноманітне розвивальне середовище.

За результатами Конкурсу:

І місце у міському конкурсі-огляді на кращий дизайн та розвивально-ігрове облаштування ігрових майданчиків і подвір’я дошкільних навчальних закладів у 2016 році посіли: педагогічний колектив КДНЗ №21 (ясел-садка) комбінованого типу художньо-естетичного спрямування на чолі з завідуючою Дощенко І.О. та педагогічний колектив КДНЗ №22 (ясел-садка) комбінованого типу фізкультурно-оздоровчого спрямування на чолі з завідуючою Євич М.М.

ІІ місце посіли педагогічний колектив КДНЗ №13 «Малятко» (ясел-садка) комбінованого типу корекційно-відновлювального спрямування на чолі з завідуючою Кухтіною Л.О. та педагогічний колектив КДНЗ №16 (ясел-садка) «Центр розвитку дитини» на чолі з завідуючою Прищеповою А.П.

ІІІ місце - у педагогічного колективу КДНЗ №5 «Червона Шапочка» (ясел-садка) компенсуючого типу художньо-естетичного спрямування на чолі з завідуючою Тиквою А.А.

/Files/images/kdnz_8_novini/2.JPG/Files/images/kdnz_8_novini/3.JPG/Files/images/kdnz_8_novini/4.JPG/Files/images/kdnz_8_novini/100_3058.JPG/Files/images/kdnz_8_novini/100_3079.JPG/Files/images/kdnz_8_novini/102_2894.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 1158

Коментарi