Свято Водохреща

2012-01-19

/Files/images/novini/IMG_0850.jpg

Свято Хрещення Господнього - одне з найдавніших свят християнської Церкви. Його становлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - «Єпіфанія» - явище, або «Теофанія» - Богоявлення.
Усі чотири Євангелія свідчать про це.
«І сталося тими днями, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана в Йордані. І коли виходив із води, то побачив Іван небо і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос із небес: «Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав» (Мк. 1,9-11).
Святом Хрещення закінчуються Різдвяні свята, які тривають з 7 по 19 січня. Відповідно до біблійної розповіді Христос був охрещений у водах річки Йордан, це і дало другу, народну, назву свята. Напередодні, тобто 18 січня, вся родина, як і перед Різдвом, збирається за столом. До столу подаються лише пісні страви і готується голодна, або ж Бідна кутя. Чому вона так називається, пояснити важко, можливо, тому, що весь день, напередодні Водохреща, не можна нічого їсти, так як і у суворий піст. На Голодну кутю припадає цікавий обряд, який має назву «Вигнання куті». Суть його полягає в тому, що потрібно взяти горщик, де варилася кутя, і розбити його об ворота, при цьому примовляючи: «Геть, кутя, з покуття!». У деяких регіонах України, в основному на Заході, в цей день щедрували.
У церквах освячують воду, яка набирає особливої сили та цілющості. Водохресною водою лікують рани, вона допомагає відвернути будь-яке лихо. Коли вранці після нічної церковної служби прийдете додому, то необхідно окропити кожен куточок Вашої оселі свяченою водою, тоді у Вашому домі буде лад і спокій.
У день Хрещення вся громада, як правило, збиралася біля озер або річок, де відбувалися церковні служби. Вони відбуваються, звичайно, і зараз, але той колорит, та пишність, та містична загадковість, на жаль, втрачені. Відбувається це і тому, напевно, що клімат на нашій матінці-планеті суттєво потеплішав і немає тих зим. Особливо цьому дню раділи діти, адже на них чекало стільки цікавих дійств. Одне з них - випускання голубів. Ці птахи символізують свята, які закінчуються і їх треба випустити на волю.
Як це не прикро, але саме Хрещення закінчує цілий ряд різдвяно-новорічних свят, адже настав час працювати.
В день Водохреща вітаються: Христос охрещається. Відповідають: На ріці Йордан.
Слово «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з'ясувавши перш символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води - там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати - як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.
Народна пам’ять береже все те, що надбано попередніми поколіннями ось тому й живе традиція – освячувати приміщення. І ми, працівники КЗ «СЗШ № 2», також вирішили освятити навчальний заклад, бо віримо, що освячення школи убереже всіх нас від лиха, від неприємностей і дасть сили і впевненості. Приємно, що освячення проводив настоятель храму св. Іоанна Богослова протоієрей Качан Володимир Богданович.

Кiлькiсть переглядiв: 176

Коментарi