Хвилююча дата

2011-11-07

Важливою складовою історії України у ХХ столітті є Друга світова війна, один з найсуперечливіших, найтрагічніших її періодів.
Для деяких наших співвітчизників війна розпочалася першого вересня 1939 року, адже в цей час західноукраїнські землі перебували у складі Польщі і західноукраїнці змушені були служити у Війську польському, для інших – 17 вересня 1939 року, коли Червона Армія у складі якої також були наші земляки, здійснювала «похід» до Західної України та Західної Білорусії. Але для більшості наших співгромадян вона розпочалася 22 червня 1941 року, коли Німеччина напала на Радянський Союз.
Війна тривала на територіях України 1225 днів і ночей, перетворивши нашу землю на арену кровопролитних боїв. З Україною пов’язані основні, вирішальні події всьому 4500-кілометровому радянсько-німецькому фронті, який посів центральне місце у системі фронтів Другої світової війни. Український і південноросійський напрями постійно були головними на Східному фронті, на всьому європейському театрі воєнних дій аж до кінця 1944 року. Саме тут проводилася більшість великомасштабних операцій 1941-1944 років, які, зрештою, вирішили долю всієї війни. 28 жовтня 1944 року – визволення території України від нацистів, сьогодні ми відзначаємо – річницю, згідно з якою щороку проводяться святкові заходи, зустрічі з ветеранами війни, покладання квітів, урочисті концерти, акції «Вклонімося тобі, ветеране». Дані заходи ще раз підкреслюють значення Великої Перемоги та вагомий внесок народу. Так, наприклад, учні 1-3 класів провели виховні заходи: «Війна очима дитини», організовували конкурс малюнків (Бойко І.А., Константинова І.В., Жиденко І.Ф.). Учні 6А класу, класний керівник Троян Л.С., організували 27 жовтня 2011 року покладання квітів до меморіальної дошки М.Зонова, хвилиною мовчання вшанували пам'ять про героя війни.
Цікаву зустріч провела Сидоренко К.С. та її вихованці учні 6Б класу з ветераном праці, дитиною війни Суєтіним Георгієм Михайловичем.
Незвичайний захід провела з учнями 3Б класу Константинова І.В.: усний журнал «Визволення України від фашистських загарбників», на якому учні з хвилюванням розповідали вірші про війну, переглядали фільм та з цікавістю розглядали книги «Пам'ять», які готують старшокласники, збираючи спогади ветеранів про війну.
Учні 9Б класу, кл. керівник Гаркуша В.В. провели літературно-музичну композицію «У війни не жіноче обличчя», 25 жовтня 2010 року учні 11 класу провели урок мужності «Шляхами подвигу та слави» (кл. керівник Козлова І.С.). Учні 10 класу, класний керівник Волик Н.А., підготували урок-роздум «Шляхами перемоги». Були проведені екскурсії до краєзнавчого музею учнями 6Б та 2Б класів (Сидоренко К.С, Семеняка Т.Л.). Керівником краєзнавчої роботи Черепановою А.В. були здійснені екскурсії до краєзнавчого музею селища Кам’янка - Дніпровська Нікопольського району та до Софіївського парку міста Умані.

Вчитель історії: Тетеря Наталія Ізотівна

Кiлькiсть переглядiв: 92

Коментарi