Без слова рідного земля

2013-02-22

Історична довідка:

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято,

але його історія, на жаль ,трагічна. 21 лютого 1952 року в Бангладеші

влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні рідної мови. Відтоді цей день став днем полеглих за рідну мову. Мета цього дня – привернути увагу до підтримки мовного і культурного розмаїття.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Треба знати!

За даними ЮНЕСКО, кожні два тижні у світі зникає одна мова. В Україні налічується 15 мов, які на межі зникнення.

За даними Сектора статистики у м.Орджонікідзе, за підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року все населення Орджонікідзе складає 46 654.З них, наприклад, 35 118 – українці, 10 285 - росіяни, 381- білоруси, 264 – німці, 117 – вірмени, 69 – молдавани та інші.

Наше місто багате на хороші традиції, тому шанує і оберігає його трудолюбивих і талановитих людей, якої б національності чи соціального статусу вони не були. У цьому дусі виховується і орджонікідзевська молодь.

Так , напередодні Міжнародного дня рідної мови Центральна міська бібліотека об’єднала різнонаціональних гостей, старшокласників СЗШ №6, юних літераторів Будинку творчості дітей та юнацтва та представників молоді міського профтехучилища.

Цього дня кожен з присутніх мав унікальну нагоду доторкнутися до національних джерел, чи принаймні хоч почути, як звучать добрі вітання латиською чи узбецькою мовами.

Щирі історії з життя латишки Бірути Сидоренко, узбека Рахіма Арзематова, росіянина з німецьким корінням Віктора Гізбрехта, військового у відставці Івана Бойка, який народився у Казахстані, не залишили байдужими нікого з присутніх. Адже усіх об’єднала доля на ім’я Орджонікідзе. Тому з особливим теплом і душевністю звучали і російські романси у виконанні І.Бойка, і народні – від Ірини Гончар, і українські - під переливи бандури від Надії Смаль. А запальні народні танці від узбека Р. Арзематова і Ніни Слинявської («Циганочка») стали найвищим емоційним піднесенням зустрічі.

Юна поетеса Юлія Євсюкова, вихованка БТДЮ (керівник Л.Коваленко) поділилася творчими перлинками , присвяченими рідному місту та національним цінностям.

Ведуча Надія Кикоть, торкнувшись історичного та сучасного розвитку різних мов на території м.Орджонікідзе , підвела до висновку, що треба берегти і шанувати мову своїх батьків та поважати ту, на території якої проживаєш – і ніяка незгода не здолає жоден народ.

Діалог відбувся. Щирий, емоційний, духовно піднесений. Сподіваюся, що кожен отримав головний урок: сильний і багатий той, хто шанує рідне слово!

Лариса Коваленко , керівник гуртка БТДЮ.

Кiлькiсть переглядiв: 177

Коментарi