• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Підсумки 2012: ТОП-10 визначних подій у сфері освіти та науки Дніпропетровщини

Підсумки 2012: ТОП-10 визначних подій у сфері освіти та науки Дніпропетровщини

2012-12-29

/Files/images/novini_3/image013.JPG

Дніпропетровська область є одним із провідних освітніх і наукових центрів України та Східної Європи. Тут зосереджені передові європейські практики та підходи. 2012 рік приніс Дніпропетровщині великі успіхи в освітній та науковій сфері. Відкрито та збудовано нові школи і дитсадки, впроваджено інноваційні проекти. Досягнення регіону визнані на найвищому державному рівні. «Це стало можливим завдяки реалізації комплексного регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти», який запроваджений Олександром Вілкулом та спрямований на адаптацію освіти до реальних потреб ринку праці й економіки. Реалізація проекту буде продовжена. Дніпропетровщина має великий потенціал в освітній галузі. Ефективний розвиток системи освіти залишається одним із головних пріоритетів обласної влади», – зазначив голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

За підсумками 2012 року на Дніпропетровщині визначено ТОП-10 визначних подій у сфері освіти та науки.

1. Дніпропетровська область – лідер в Україні з розвитку всіх рівнів освіти та з упровадження IT-технологій в навчальний процес.

Таку високу оцінку розвитку регіональної системи освіти дав Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник на обласній серпневій нараді педпрацівників.

На Дніпропетровщині створений та інтенсивно розвивається єдиний освітньо-інформаційний простір, що об’єднав в єдину систему веб-ресурси усіх навчальних закладів області. Всього більше 2 тисяч сайтів. Це найпотужніший Інтернет-ресурс в освітній сфері серед регіонів України.

Цього року впроваджено низку інноваційних Інтернет-проектів.

Зокрема, із 1 вересня стартував проект «Логістика шкільного автобусу», в його рамках на всіх автобусах встановлена GPS-навігація і тривожна кнопка. Це дозволило батькам, керівництву шкіл, обласному управлінню освіти, міським та районним відділам освіти через Інтернет-сайт (http://monitor.carsat.od.ua) контролювати рух та швидкість шкільних автобусів, а також цільове використання транспортних засобів. В сільській місцевості області всі учні та вчителі забезпечені безкоштовним підвозом до шкіл. Автопарк шкільних автобусів у регіоні постійно оновлюється. Тільки до початку цього навчального року сільські школи області отримали 37 нових шкільних автобусів. Всього за два роки парк шкільних автобусів поповнився на 92 одиниці.

Також цьогоріч почав працювати перший в Україні унікальний інтерактивний проект «Обласна електронна школа», до складу якої входять:

· Інтернет-школа для обдарованих дітей – http://eschool.dnepredu.com/,

· Інтернет-школа для дітей з особливими потребами – http://om.moodle.dp.ua/,

· Віртуальна аерокосмічна школаhttp://aerospace.klasna.com/.

Це забезпечило рівний доступ до програмного та додаткового матеріалу для учнів і викладачів незалежно від їх місця проживання – у великому місті чи сільській місцевості.

На сьогодні всі школи області на 100% забезпечені комп’ютерною технікою та підключенням до мережі Інтернет. В регіоні постійно проводиться оновлення технічної бази навчальних закладів регіону. Тільки цього року 130 шкіл області отримали 1950 сучасних комп’ютерів.

2. Відкрито Дніпропетровський «Артек» – унікальний обласний дитячий центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров'я» в селі Орлівщина Новомосковського району.

У центрі створені всі умови для комплексного оздоровлення, фізичного розвитку, соціальної реабілітації та медичного супроводу дітей. З ними працюють висококваліфіковані соціальні працівники, медичний персонал, вихователі, психологи, педагоги та інші фахівці. Щорічно тут відпочиватимуть та оздороватимуться близько 3 тисяч дітей Дніпропетровщини, які потребують особливої уваги та підтримки з боку держави (у віці від 7-ми до 16-ти років). Центр збудовано під керівництвом Олександра Вілкула відповідно до завдання, поставленого Президентом України Віктором Януковичем щодо створення належних умов оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги суспільства.

3. На Дніпропетровщині вперше за останні 10 років відкрито три нові школи.

Зокрема, дві сучасні сільські школи збудовано в Піщанці Новомосковського району та Михайлівці Синельниківського району. Третю школу відкрито в обласному дитячому центрі соціальної реабілітації «Перлина Придніпров’я» Новомосковського району, завдяки чому діти можуть відпочивати, оздоровлюватися, проходити діагностику, обстеження, а якщо необхідно і лікування, без відриву від навчального процесу.

4. На Дніпропетровщині розпочала роботу перша в Україні комплексна регіональна система реєстрації дітей в дитсадки області через Інтернет.

Завдяки цьому батьки можуть у режимі он-лайн заздалегідь записати свою дитину в будь-який дитсадок регіону. Дана система впроваджена в рамках комплексного проекту «Електронний дитячий садок». З1 вересня 2012 року за цим проектом вже розпочали роботу веб-сайти всіх 927 дошкільних установ регіону. На них розміщена необхідна інформація про навчальні програми, вихователів тощо. У тому числі створена 3D-презентація кожного садка. Завдяки цьому, не виходячи з дому, батьки можуть здійснити віртуальну екскурсію конкретним дитсадком та обрати для своєї дитини той дошкільний заклад, який найбільше підходить за місцем проживання, місцем роботи, навчально-виховною програмою тощо.

На Дніпропетровщині за 2010-2012 роки збудовано та реконструйовано 85 дошкільних закладів, а також створено 290 додаткових груп при діючих дитсадках регіону. Це більше 9 тис місць у дошкільних закладах області. Мета обласної влади – забезпечити всіх малюків регіону місцями в дитсадках.

5. Відкрито сучасний Молодіжний центр Дніпропетровщини, який вже став центром молодіжного життя в регіоні.

Завдяки цьому закладу вирішується широке коло питань, актуальних для молодого покоління Дніпропетровщини. Це стосується працевлаштування, стипендіальних і освітніх програм, туристичних поїздок тощо. Тут працює мовний клуб, розвивається волонтерський рух, діють тематичні школи, практичні заняття з менеджменту та психології, організовуються зустрічі з видатними людьми регіону.

Студенти регіону можуть вже з першого курсу отримати практичний досвід у реалізації конкретних проектів та програм, а у співпраці з різними органами влади – менеджерські навички та відпрацьовувати підходи й методики в управлінні. Для цього в регіоні працює Дніпропетровська обласна молодіжна рада (ДОМР), що є розробником проектів та ініціатив. А для їх практичної реалізації цього року створена Дніпропетровська обласна молодіжна адміністрація.

Цьогоріч у Дніпропетровську вперше пройшов з’їзд лідерів студентського руху України, який зібрав 1200 активістів зі всієї країни.

6. Дніпропетровщина впроваджує європейські принципи та підходи в професійно-технічну освіту

Зокрема, область визначено пілотним регіоном для реалізації проекту Європейського фонду освіти. Завдяки цьому в професійно-технічних закладах регіону держзамовлення підготовки робітничих кадрів на 2014 рік буде сформовано за європейською методикою з урахуванням реальних потреб ринку праці.

Відтепер учні ПТУ області мають можливість під час навчання працювати на сучасному обладнанні з використанням передових технологій виробництва. Адже в регіоні на базі ПТУ створюються центри нових технологій. На сьогодні в регіоні таких центрів вже 18.

В області за три роки проведено 6 регіональних «Ярмарок вакансій», у яких взяли участь близько 100 професійно-технічних училищ та вищих навчальних закладів 1-4 рівнів акредитації. В результаті, студенти отримують можливість пройти стажування, а компанії добирають для себе кваліфікованих фахівців. Більше 1600 учнів професійно-технічних навчальних закладів регіону представили свою майбутню професію – металурга, будівельника, машинобудівника, медпрацівника, залізничника, поштовика та аграрія – на першому Параді професій.

7. Вчені Дніпропетровщини поповнили освітню і наукову скарбничку перемог

Дніпропетровщина здобула 13 медалей і Гран-прі на Третій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2012». Зокрема, Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти отримав найвищу нагороду, гран-прі виставки – «Лідер післядипломної освіти України». Освітяни нашої області здобули 4 золотих, 8 срібних і 1 бронзову медаль.

80 провідних вишів України, Росії, Туреччини, Казахстану та 25 підприємств України презентували свої наукові розробки на Міжнародному науково-практичному форумі «Наука і бізнес – основа розвитку економіки, що відбувся у Дніпропетровську.Також цього року 27 школярів Дніпропетровщини стали переможцями ІІІ Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України (МАН). 7 конкурсантів вибороли перше місце та отримали іменні стипендії Президента України. Юні науковці регіону здобули 3 місце на Міжнародному конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci» (Грузія), друге місце на Міжнародному конкурсі наукових та технічних робіт «Intel ISEF 2012» (м. Пітсбург, США), перші місця на Балтійському науковому інженерному конкурсі (Санкт-Петербург) та міжнародній олімпіаді з біології в Японії.

8. Виведено на високий рівень патріотичне виховання молоді

До нового навчального року учні Дніпропетровської області – це понад 270 тис школярів – отримали у подарунок від обласної влади унікальний щоденник «Дніпропетровщина – моя рідна земля».

Щоденник є маленькою енциклопедією, яка зібрала у собі цікаві відомості про Дніпропетровську область: історичні події, відомі постаті, сучасні досягнення, рекорди, пам’ятки тощо. З нагоди 80-річчя Дніпропетровщини всі школи області отримали унікальну аудіокнигу з творами місцевих поетів і прозаїків. До електронної збірки увійшли твори 80 письменників. Усі бажаючі можуть на сайті Головного управління освіти та науки облдержадміністрації подививтися документальний десятисерійний фільм «Жива пам'ять регіону», що розповідає про розвиток Катеринослава та Дніпропетровська протягом 100 років з 1910 по 2010 роки. Екземпляри цього фільму також роздані в бібліотеки шкіл регіону. Обласна влада закупила для шкільних бібліотек тисячу примірників унікальної книги про історію рідної землі «Невідома Катеринославщина».

У 2012 році проведені єдині уроки на тему: «Рідній Дніпропетровщині – 80 років», «Вклоняємось доземно всім солдатам», присвячений 67-й річниці Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні, та «Калина – символ України», під час якого учні ознайомилися з історією та майстрами Петриківського розпису, що є візитною карткою Дніпропетровщини та України в усьому світі.

9. У Дніпропетровській області створена комплексна система соціальної адаптації й навчання дітей та молоді з особливими потребами.

Завдяки цьому діти та молодь регіону з особливими потребами мають змогу навчатися у звичайних дитсадках, школах та вищих навчальних закладах. У 59 базових школах регіону запроваджується інклюзивне навчання. У кожному з цих закладів облаштовані кабінети учителя-дефектолога, психологічного розвантаження та логопедичний кабінет для проведення корекційно-розвивальних занять, а також введені відповідні посади фахівців.

Цього року стартував унікальний інтерактивний проект «Інтернет-школа для дітей з особливими потребами». Завдяки цьому учні, які знаходяться на домашньому навчанні, або часто хворіють чи потребують особливої педагогічної уваги можуть здобувати освіту.

Створений сучасний комплекс для якісної освіти й соціальної адаптації молодих людей з особливими потребами. Зокрема, на базі Національної металургійної академії України (НМетАУ) працює Регіональний центр освіти інвалідів. Загалом у всіх вишах області, а це 85 вищих навчальних закладів 1-4 рівнів акредитації, навчається близько тисячі студентів-інвалідів.

Ці та інші проекти з розвитку інклюзивної освіти презентовані на всеукраїнській конференції з розвитку освіти для дітей з особливими потребами, що пройшла у Дніпропетровську 20 листопада.

10. Відкрито Центр дитячої творчості імені Олега Кошового у Дніпродзержинську, в якому займаються близько 2 тисяч юних талантів Дніпропетровщини

У 5-поверховомузакладі, приміщення якого не ремонтувалося понад 20 років, за підтримки обласної влади проведено комплексну тепломодернізацію. Завдяки цьому вихованці Центру віком від 6 до 18 років мають сучасне, комфортне і тепле для занять приміщення, яке обладнане всім необхідним для проведення занять з танців, співів, образотворчого мистецтва тощо.

На Дніпропетровщині діє унікальна позашкільна установа – обласна Мала академія наук учнівської молоді. Вона об'єднала талановиту обдаровану молодь та провідних викладачів-науковців Дніпропетровщини. У 2012 році губернаторські іменні стипендії отримали більше 800 учнів, студентів та аспірантів Дніпропетровської області. У тому числі, 359 обласних стипендій отримали переможці другого (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу Малої академії наук. Цього року 20 переможців конкурсу проектів «Молоді вчені – Дніпропетровщині» отримали гранти від 30 до 50 тис грн, 12 кращих молодих вчених – ноутбуки та 3 кращі Ради молодих вчених отримали відеокамери.

Кiлькiсть переглядiв: 219

Коментарi