ЗА 16 ДНІВ НАВКОЛО СВІТУ

2012-12-11

/Files/images/novini_3/IMG_0027.JPG

З 25 листопада по 10 грудня поточного року прогресивна світова спільнота бере участь у Міжнародній компанії «16 днів проти гендерного насильства», ініційованій Центром жіночого Глобального Лідерства. Дати початку та завершення кампанії обрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, який поєднує заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від статі, є порушенням її прав.

Цьогорічна всесвітня кампанія проходить під гаслом « Від миру вдома - до миру в усьому світі» і зосереджує увагу на перетині ґендерного насильства та мілітаризму.

Учнівський колектив нашої школи не стоїть осторонь гострих соціально-політичних проблем, пов’язаних з наступними важливими датами:

25 листопада Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня Міжнародний день людей з обмеженими фізичними

можливостями

5 грудня Міжнародний день волонтера

6 грудня Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня Міжнародний день прав людини

Зокрема, учні 10 класу взяли участь у проведенні правового тренінгу «Я захищаю себе від ґендерної дискримінації», мета якого - усвідомити існування ґендерної дискримінації і розглянути правові інструменти захисту від цієї форми обмеження прав за ознакою статі, формувати вміння аналізувати інформацію щодо наявності порушень у дотриманні прав людини, закріпити практичні навички застосування отриманих знань з питань ґендерної дискримінації.

Учасники тренінгу пригадали найважливіші статті Загальної декларації прав людини і провели низку цікавих тренінгових вправ, загальне враження від яких висловили у ході дебрифингу наприкінці зустрічі:

« Не держава надає права людині – права дані людині за фактом народження, це своєрідні закони, які ніхто не може порушувати». (Пульцева Юлія)

« Ґендерна дискримінація порушує принцип рівноправності і поваги людської гідності». (Ковальчук Владислав)

«У житті важливо і знати собі ціну, і вміти себе представляти. Бо так ніхто й не дізнається, яка ви в дійсності є чудова людина: вмілі руки, допитливий розум, гаряче серце». (Лось Андрій)

«Всім нам потрібно знати і захищати свої права». (Рачук Владислав)

Кiлькiсть переглядiв: 79

Коментарi