• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • На Дніпропетровщині проходить виставка, на якій представлено близько півтисячі науково-технічних розробок провідних вишів Дніпропетровщини та всієї України

На Дніпропетровщині проходить виставка, на якій представлено близько півтисячі науково-технічних розробок провідних вишів Дніпропетровщини та всієї України

2012-10-11

На Дніпропетровщині проходить Міжнародний науково-практичний Форум «Наука і бізнес – основа розвитку економіки», у якому беруть участь 80 провідних вишів України, Росії, Туреччини, Казахстану та 25 підприємств України. В рамках цього Форуму відбулась виставка, де представлено майже півтисячі науково-технічних розробок провідних вищих навчальних закладів Дніпропетровщини та всієї України. Демонстровані проекти готові до впровадження у машинобудування, авіабудування, суднобудування, приладобудування, металургію, енергетику, у нафтохімічну, легку та харчову промисловості. Широко представлені розробки з енергозбереження, нанотехнологій, робототехніки, медицини, екології та охорони навколишнього середовища. За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула його заступник Марія Пустова взяла участь в урочистому відкритті виставки.
Також відкрили захід перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма, Голова Федерації організації роботодавців у Дніпропетровській області, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Сергеєв, ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков, директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М.Макарова Віктор Хуторний, директор Інституту світової економіки та бізнесу Російського університету дружби народів Юрій Мосєйкін, головний конструктор, начальник КБ-1 ДКБ «Південне» Павло Дегтяренко.
«Головною рушійною силою економіки є люди. В першу чергу – висококваліфіковані фахівці, які можуть генерувати ідеї і створювати інновації – це двигун стійкого зростання. На Дніпропетровщині в рамках Комплексної стратегії розвитку регіону, що розроблена за ініціативи Олександра Вілкула, особлива увага приділяється розвитку науки та підтримки молодих учених. Проведення у Дніпропетровській області Міжнародного науково-практичного Форуму та виставки наукових розробок для нас є великою честю та знаком високої довіри. А для вишів це реальна можливість втілити свої розробки в життя, адже за підсумками роботи виставки будуть укладені угоди про співпрацю між вишами та представниками виробничих підприємств, які зацікавляться представленими розробками», – сказала Марія Пустова.
На виставці наукових розробок Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара в числі інших представив контейнери для збирання, транспортування та тривалого зберігання (до 300 років) радіоактивних і високотоксичних відходів. Технологія виготовлення новітніх матеріалів для контейнерів була розроблена колективом фізиків, хіміків та матеріалознавців ДНУ, ВО «Південний машинобудівний завод ім. О.Макарова» та Харківського фізико-технічного інституту.
Крім утилізації відходів і створення захисних споруд для роботи в зоні радіаційного забруднення, ця технологія може широко застосовуватися в медицині.
«Сьогоднішня виставка наукових розробок дає можливість всім побачити, в якому напрямку розвивається наша вітчизняна наука та які проекти, вона пропонує для інвестування. А молодій людині – це реальна можливість побачити, що вже створено та що необхідно ще зробити, щоб створити ще кращі проекти. На виставці представлено біля півтисячі наукових розробок, на які з державного бюджету було виділено біля 150 млн грн. Це є свідченням того, що держава підтримує науку», – сказав Євгеній Суліма.
Український державний хіміко-технологічний університет презентував на виставці високо енергоємні літійонні акумулятори з розрядною напругою 3,9 В. Національний авіаційний університет представив вітчизняний багатоцільовий двомоторний безпілотний літальний апарат, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова продемонстрував прив’язний підводний апарат, Харківський національний університет радіоелектроніки – мобільний автономний теплогенератор, Національний університет «Львівська політехніка» – суперконденсатор надвеликої енергоємності.
Хмельницький національний університет на виставці представив проект індивідуальної системи газового опалення. Ця установка вже пройшла випробування в реальних умовах, зокрема, дозволила відключити декілька корпусів Хмельницького національного університету від загальноміської мережі теплопостачання і значно скоротити загальний обсяг використаних ресурсів.
Чернігівський державний технологічний університет представить розробки спеціалістів механіко-технологічного та факультету електронних та інформаційних технологій. Була наочно продемонстрована робота енергоефективної системи управління потужністю сонячної батареї, пристрою для автоматизації управління освітленням, GSM-логеру та електронної системи голосування Mobile-Rada.
Фізико-хімічний інститут захисту навколишнього середовища і людини (ФХІНСІЛ) Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України і Національної академії наук України (м. Одеса) презентував 15 моделей протипилових, протигазових і газопилозахисних респіраторів, призначених для захисту органів дихання від впливу токсичних аеродисперсних частин різноманітного походження, у тому числі і радіоактивних. Окрім того, до уваги відвідувачів ФХІНСІЛ представив сезонний комплект засобів індивідуального захисту для зварювальників та робочих суміжних професій.

Кiлькiсть переглядiв: 78

Коментарi