• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул під час урочистостей з нагоди Дня працівників освіти вручив кращим 35 школам з усіх міст та районів області інтерактивні дошки

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул під час урочистостей з нагоди Дня працівників освіти вручив кращим 35 школам з усіх міст та районів області інтерактивні дошки

2012-10-02

/Files/images/novini2/image005.jpg

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав освітян Дніпропетровщини з професійним святом. Під час урочистостей губернатор нагородив 15 переможців конкурсу «Вчитель року – 2012» і вручив їм грошові премії та цінні подарунки. Директори кращих 35 шкіл з усіх міст та районів Дніпропетровської області від губернатора отримали сертифікати на інтерактивні дошки.

«Система освіти і науки, яка створюється на Дніпропетровщині за підтримки нашого Президента Віктора Федоровича Януковича та Уряду, є потужною складовою для досягнення конкурентоспроможності регіональної економіки та подальшого розвитку українського суспільства. На педагогічних працівниках регіону лежить велика місія і почесна відповідальність – виховувати майбутнє покоління громадян Дніпропетровщини та всієї України. У формуванні особистості величезну роль відіграє професіоналізм і досвід педагогів. Адже від тих знань, які дитина отримує в дитячому садку, школі та вищому навчальному закладі, багато в чому залежить її майбутнє», - сказав Олександр Вілкул.
Губернатор зазначив, що в рамках регіонального проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти» у регіоні вивчається і впроваджується кращий світовий і вітчизняний досвід. У рамках освітньої стратегії Президента України в 2012 році в порівнянні з минулим роком бюджет усіх рівнів на освіту в регіоні зріс на 600 мільйонів гривень (на 17%) і склав 4,3 мільярда гривень.
«Формування всебічно розвиненої особистості починається вже в дошкільному віці. Обласна влада приділяє особливу увагу розвитку системи дошкільних навчальних закладів», - сказав Олександр Вілкул.
У регіоні за два роки (2010-2011 рр.) відкрито 59 дошкільних закладів (дитячих садочків та навчально-виховних комплексів «школа-дитячий садок») та майже 200 додаткових груп при діючих дитсадках. Це більше 6 тисяч нових місць, що на 60 % скоротило чергу в дошкільні установи регіону.
Цього року вже відкрито 1 дитячий садок, створено 7 навчально-виховних комплексів «школа-дитячий садок» (НВК), відкрито 47 груп при діючих дошкільних закладах, що дало змогу створити 1060 місць для дошкільнят. До кінця 2012 року планується відновити роботу 13 дитячих садочків, створити 11 НВК та відкрити близько 30 груп, що дасть змогу забезпечити більше 2 тис малюків області дошкільною освітою.
Завдяки використанню інформаційних технологій та інноваційних підходів, на Дніпропетровщині підвищується доступ до якісної освіти. Із першого вересня цього року в регіоні запущено Інтернет-проект «Електронний дитячий садок». Вся інформація про всі 927 дитсадків області розміщена на порталі освітнього Центру (dp.isuo.org). Він містить необхідні дані: кількість груп, кількість дітей, контакти садка. Вказані й додаткові послуги, такі як вивчення іноземної мови, спортивні, танцювальні гуртки та багато іншого.
У всіх дошкільних навчальних закладах області створені свої інтернет-сайти. На них створена спеціальна функція «3D-екскурсія». З її допомогою батьки зможуть здійснити віртуальну екскурсію по кожному дитсадку.
У всіх дитсадках області з першого вересня цього року почала працювати електронна база обліку дітей раннього та дошкільного віку. Завдяки цим електронним сервісам батьки зможуть заздалегідь вибрати місце в дитячому садку для своєї дитини. До кінця 2012 року планується розширити можливості цього проекту. Батьки отримають можливість он-лайн реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади. Дана система буде діяти автоматично. Це забезпечить прозорі умови влаштування дитини в дошкільні заклади.
«На Дніпропетровщині активно використовуються інтерактивні технології у розвитку середньої освіти. Усі школи регіону оснащені комп’ютерними класами та підключені до мережі Інтернет. Для забезпечення ефективного навчального процесу у регіоні вже реалізуються проекти «електронний щоденник», «електронний журнал» і «електронна бібліотека»», - сказав Олександр Вілкул.
З 1 вересня 2012 року реалізовано проект «Обласна електрона школа», яка об’єднує 2 підпроекти «Інтернет школа для дітей з особливими потребами» та «Інтернет-школа для обдарованих дітей».
Електронна Інтернет-школа для дітей з особливими потребами дозволяє учням 5-9-х класів, які мають обмежені фізичні можливості, отримати дистанційно он-лайн консультації, переглянути навчальні матеріали. В рамках проекту вже створено і розміщено в Інтернет більше 1 тис уроків.
«Інтернет-школа для обдарованих дітей» - це електронний ресурс для поглибленого навчання з 7 предметів природничо-математичного напрямку. Учень має можливість отримати доступ до 50-ти веб-семінарів провідних вчених України та світу.
У школах Дніпропетровської області постійно оновлюється матеріально-технічна база кабінетів інформатики. За два з половиною роки (2010-2012 роки) школи області отримали більше 2,5 тис комп’ютерів. Сьогодні, з нагоди Дня працівників освіти губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул вручив 35 кращим школам з усіх міст та районів області інтерактивні дошки.
На Дніпропетровщині з метою забезпечення безпеки підвезення учнів та вчителів до шкіл, контролю за швидкісним режимом автобуса, інтерактивним інформуванням батьків про переміщення шкільного автобуса з дитиною запроваджено проект «Логістика шкільного автобуса», в рамках якого в шкільних автобусах області встановлено системи GPS-моніторингу. У Дніпропетровській області всі учні та вчителі шкіл сільських районів забезпечені безкоштовним підвезенням до навчальних закладів.
Яскравим свідченням досягнень в області інформатизації освіти стало проведення в Дніпропетровську Першої Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій. Дніпропетровська область впроваджує сучасні міжнародні принципи розвитку професійно-технічної та вищої освіти.
У регіоні створюється потужна система «школа-ПТУ/ВНЗ - перше робоче місце». Завдяки цій системі молодь отримує необхідні навички і знання, які адаптовані до реальних потреб ринку праці. У рамках Комплексної стратегії розвитку регіону для підвищення якості освіти, в тому числі професійно-технічної, в області встановлюються ефективні відносини між роботодавцями, вишами та молодими спеціалістами.
Зокрема, в 2011 році Будівельна академія та Аграрний університет стали першими вищими навчальними закладами, які за підтримки обласної влади відкрили філії кафедр в профільних компаніях. Завдяки цьому студенти отримали можливість навчатися на сучасній техніці і освоювати сучасні технології.
Для забезпечення підприємств регіону професійними кадрами на Дніпропетровщині два роки поспіль проводяться «Ярмарки вакансій». Завдяки таким заходам випускники вишів отримують можливість працевлаштуватися в безпосередньому діалозі з роботодавцем, а студенти старших курсів – пройти стажування у провідних компаніях регіону і країни.
З метою впровадження передових технологій в профтехосвіту і підвищення конкурентоспроможність учня, в області на базі ПТУ створюються центри нових технологій. На сьогодні в області вже функціонує 16 таких центрів. До кінця навчального року (2012/2013) планується створити ще три.

Кiлькiсть переглядiв: 100

Коментарi