• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • В історії назавжди залишаються імена

В історії назавжди залишаються імена

2016-03-12

/Files/images/P3090065.JPG

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає та шанує людство. У перші березневі дні ми знову згадуємо великого сина нашого народу - Тараса Григоровича Шевченка. 202 роки минуло з дня народження поета, 155 – від дня смерті та дня перепоховання, проте й нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі.

Тому до святкування цієї знаменної дати в навчальних закладах із пошаною та трепетом.

Так, в КЗ «СЗШ №2», 10.03.2016р., як і щороку, відбулося шкільне Шевченківське свято «Ім’я Шевченка стукає в серцях» (літературний брейн-ринг для учнів 7-х класів), аби не просто вшанувати пам'ять поета, але й відчути, як через його твори проходить любов до України, народу, рідної мови.

Команди «Думка» (7-А кл.) та «Кобзарята» (7-Б кл.) серйозно підготувались до двобою знань. Конкурси, які підготувала вчитель української мови та літератури Горлова Тетяна Анатоліївна, були різноманітними й цікавими. Перший конкурс-розминка «Усім відомий Шевченко» приніс перемогу команді «Кобзарята». Оригінальним був конкурс «Чорна скринька», запальними та пізнавальними – «Ти мені, я - тобі», «Гонка за лідером» та інші. Уболівальники обох команд мали змогу підтримати учасників інтелектуальної гри в конкурсі «Світ виразного поетичного слова», декламуючи вірші Т.Г.Шевченка.

За підсумками гри перемогу здобула команда 7-Б класу. Голова журі директор школи КЗ «СЗШ №2» Лариса Станіславівна нагородила учасників почесними грамотами та побажала й надалі читати Шевченкові твори, вивчати їх, шанувати те, що залишив у спадок Великий Кобзар.

/Files/images/IMG_20160310_132834.jpg/Files/images/IMG_20160310_134521.jpg

А в середній загальноосвітній школі №4 з 09 по 11 березня з метою гідного вшанування пам’яті Кобзаря і популяризації кращих надбань його літературної спадщини серед учнівської молоді, виховання любові до рідної мови було проведено: єдиний урок «Відродися, Тарасе, мовою, одкровенням, душі розмовою»; книжкову виставку «Будуть тебе, батьку, віки шанувати» (бібліотекар В.М.Решетняк); конкурс читців «І лине над землею Шевченкове слово» в 7 класі, на якому учні читали вірші Великого Кобзаря"; літературна вітальня «Відродися, Тарасе, мовою, одкровенням, душі розмовою» в 6 класі, на якому розширили знання про генія українського народу – Т.Г.Шевченка; обговорення з теми «Багатогранний образ жінки-матері в шевченкових поемах».

/Files/images/P3090546.JPG

В КЗ «СЗШ №6» 09 березня 2016 р. пройшов єдиний урок, присвячений річниці з дня народження генія українського народу – Т.Г. Шевченка.

Учні 1-4-х класів провели усний журнал «Відродися, Тарасе, мовою, одкровенням, душі розмовою»; 5-7-х класів – бібліотечний урок «Хто Шевченка прочитав, той багатий серцем став»; 8-11-х класів – годину спілкування «Шевченкові думки переживуть віки». Під час заходів звучали пророчі рядки Шевченка, пісні, написані на вірші поета, а також твори, присвячені Кобзареві. У класних кімнатах були створені експрес-виставки картин Шевченка, дитячих ілюстрацій до його творів.

/Files/images/СШ 6. Шевченко.jpg/Files/images/Поч. Шевченко.jpg

З 09 до 12 березня у комунальному закладі «НВК №1» проходив Шевченківський тиждень під керівництвом вчителів української мови та літератури Нагорної Ірини Андріївни, Коваленко Наталії Іванівни, Шторца Олександра Анатолійовича.

Протягом тижня проводилися такі виховані заходи:

- виставка книг „Кобзар у нашому житті”;

- поетичні хвилинки;

- виразне читання улюблених рядків творів Т.Г.Шевченка;

- конкурс малюнків,власних творів, поетичних і прозових „Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття”;

-виставка шкільних стінгазет «Моя барвиста рідна мова»;

-виставка шкільної газети «Наша Веселка», присвяченої життєвому та творчому шляху Т.Г. Шевченка;

-мовознавча вікторина «Знай рідне слово»;

-перегляд мультимедійної презентації та відеороликів про життя і творчість Т.Г. Шевченка;

-бесіди з учнями «Образ Тараса Шевченка у творчості поетів та письменників Дніпропетровщини»;

-відкритий Єдиний тематичний урок «Відродися, Тарасе, мовою, одкровенням, душі розмовою» для 7-8 класів;

-бібліотечний урок «Струни Кобзаревого серця».

/Files/images/P3090078.JPG/Files/images/P3090085.JPG

В рамках святкування дня народження Кобзаря в комунальному закладі « Середня загальноосвітня школа № 8 м. Орджонікідзе Дніпропетровської області» відбувся конкурс юних читців «Червона калина» серед учнів початкових класів (відповідальні - вчителі С.А.Мудраченко, С.А.Руденко). Конкурс юних читців «Червона калина» вже є традицією школи в березні місяці щороку. Це захід, який відкриває нові дитячі імена та таланти в літературному читанні. В конкурсі взяли участь 29 школярів. Найактивнішими були декламатори 1-А класу (кл.керівник С.В.Сьомкіна), 2-А класу (кл.керівник О.Я.Яремчук), 2-Б класу (кл.керівник С.А.Мудраченко), 3-Б класу (кл.керівник Л.М.Пінчук), 4-А класу (кл.керівник О.М.Клокова) та 4-Б класу (кл.керівник І.Я.Лебідь).

Всі конкурсанти підготували віршовані твори українських поетів різних епох. Різноманітна тематика віршів дала змогу слухачам проникнутися патріотизмом,лірикою та гумором. Журі складно було визначитися з переможцями конкурсу, адже емоційність, артистизм виконавців перевищив всі сподівання. Та серед кращих слід назвати найкращих, а це: Мотичко Валерія, учениця 2- А класу, яка посіла почесне І місце. Нагорний Михайло та Платонюк Кирило, учні 2-Б класу поділили між собою почесне ІІ місце. ІІІ почесне місце між собою розділили дівчата: Бучинська Марія (2-А кл.), Товкачова Вікторія та Мельник Анастасія (4-А кл.).

/Files/images/СШ 8. Червона калина.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 211

Коментарi