• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Завершено перший етап реалізації проекту Європейського фонду освіти щодо покращення системи професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині та Україні»

«Завершено перший етап реалізації проекту Європейського фонду освіти щодо покращення системи професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині та Україні»

2012-09-26

/Files/images/image003.jpg

Олександр Вілкул: «Завершено перший етап реалізації проекту Європейського фонду освіти щодо покращення системи професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині та Україні»

Олександр Вілкул провів круглий стіл з метою підбиття підсумків першого етапу реалізації проекту Європейського фонду освіти щодо покращення системи професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині та Україні. Зокрема, на першому етапі реалізації проекту в області проведено масштабне дослідження. Опитано 378 підприємств регіону, які займаються 22 видами економічної діяльності і на яких працює понад 350 тис фахівців. На підставі прогнозу провідними фахівцями Національної академії наук України будуть представлені пропозиції щодо вдосконалення системи підготовки робітничих кадрів регіону та планування ринку праці для того, щоб готувати конкурентоспроможних фахівців.

У роботі круглого столу також взяла участь головний науковий співробітник відділу соціальної інфраструктури Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України Надія Дєєва.

«Наш Президент Віктор Янукович поставив перед Україною чітку мету – за десять років наша країна має увійти до 20 провідних країн світу. При цьому система української освіти і науки повинна скласти гідну конкуренцію на світовому ринку. У Дніпропетровській області для реалізації поставленої мети за участю міжнародних експертів розроблена Комплексна стратегія розвитку регіону, яка включає в себе підтримку базових галузей промисловості за рахунок впровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій, розвиток точного машинобудування та космічної, а також диверсифікацію економіки. У рамках Стратегії визначено пріоритетні кластери розвитку регіону. Це, насамперед, освіта і наука, IT-технології, сільське господарство і будівництво»,– сказав губернатор Олександр Вілкул.

Дніпропетровська область є найпотужнішим промисловим центром України і Східної Європи. Близько 20% промислового виробництва країни припадає на наш регіон. І питання навчання та підвищення кваліфікації робітничих кадрів є першочерговим.

Для цього в Дніпропетровській області реалізується комплексний регіональний проект «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти», який отримав високу оцінку вітчизняних і міжнародних експертів. Мета цього проекту – адаптація освіти до реальних потреб ринку праці, створення ефективного ланцюжка «школа – ПТУ/ВНЗ – перше робоче місце», а також дієвої системи підвищення кваліфікації працівників.

На підставі тих результатів, які досягнуті Дніпропетровською областю, в 2011 році Кабінетом Міністрів України визначено Дніпропетровську область пілотним регіоном для реалізації проекту Європейського Фонду з поліпшення системи профтехосвіти.

«Наше завдання – розробити чіткі критерії щодо підвищення якості освіти та ефективну методику планування ринку праці для того, щоб готувати конкурентоспроможних фахівців. Це стосується як навчання молодих спеціалістів, так і перекваліфікації, й підвищення кваліфікації робітників, які вже знаходяться на ринку праці»,– сказав керівник області.

В рамках цього проекту Головним управлінням освіти облдержадміністрації спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерством економіки України, Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України проведено аналіз кращого європейського досвіду в сфері профтехосвіти.

«Я дякую губернатору Олександру Вілкулу за активну участь у реалізації проекту щодо покращення системи професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині та Україні. Ми задоволені, що саме Дніпропетровська область обрана пілотним регіоном. Даний проект не простий, і тому без підтримки обласної влади його не можливо було б реалізувати. Пропоную вже наступного року провести підсумкову конференцію, на якій ми презентуємо іншим регіонам України досвід Дніпропетровщини у реалізації цього проекту», - сказав голова місії Європейського фонду освіти Тімо Куусела.

З метою підготовки та відпрацювання методик оцінки структури робочої сили за професіями в регіоні було проведено опитування 378 підприємств та 130 професійних училищ різних форм власності та підпорядкування. В даний час анкети знаходяться на опрацюванні експертів Інституту демографії та соціальних досліджень. На підставі прогнозу провідними фахівцями Національної академії наук України будуть представлені пропозиції щодо вдосконалення системи підготовки робітничих кадрів регіону. Завдяки цьому проекту Дніпропетровщина отримає чітку методику прогнозування попиту підприємств області в робочих кадрах в розрізі професійних груп.

Олександр Вілкул зазначив, що питання прогнозування та управління ринком праці знаходиться не тільки в площині: «Міжнародні фонди – Національна академія наук – обласна влада». У Дніпропетровській області в цьому процесі активну участь беруть і представники реального сектору економіки, які залучені до реалізації цього проекту.

У регіоні для підвищення якості навчання студентів відкриваються кафедри профільних ВНЗ на базі підприємств регіону. За підтримки обласної влади вже відкриті філії кафедр Будівельної академії та Аграрного університету в профільних компаніях. Завдяки цьому студенти отримали можливість навчатися на новітній техніці і освоювати сучасні технології.

Для того щоб підвищити конкурентоспроможність учнів на базі ПТУ створюються центри нових технологій, які дають можливість молодим людям вже під час навчання реалізувати на практиці свої знання із застосуванням інноваційних технологій і працювати на сучасній техніці. На сьогодні в регіоні вже функціонує 16 таких центрів. До кінця навчального року (2012/2013) планується створити ще 3. Цей досвід обласна влада поширює на всі виші і профтехучилища нашого регіону.

Для забезпечення підприємств регіону професійними кадрами вже два роки проводяться «Ярмарки вакансій». Завдяки таким заходам випускники ПТУ та ВНЗ отримують можливість в безпосередньому діалозі з роботодавцем працевлаштуватися, а студенти старших курсів отримують можливість пройти стажування в провідних компаніях.

«Вибудовуючи в області ланцюжок «школа – ПТУ/ВНЗ – перше робоче місце» ми отримуємо підтримку з боку держави. Завдяки закону «Про зайнятість населення», який набуде чинності з 1 січня 2013 року, підвищується конкурентоспроможність на ринку праці молодих фахівців, у тому числі і випускників ПТУ. Роботодавці, які працевлаштовують на перше робоче місце молодих людей без досвіду роботи, на рік звільняються від сплати єдиного соціального внеску. Випускники, які укладуть контракт на роботу в сільській місцевості за затребуваними спеціальностями, отримають стартові виплати в розмірі 5-ти мінімальних зарплат», – сказав Олександр Вілкул.

Кiлькiсть переглядiв: 163

Коментарi