• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Якісне харчування – запорука здоров’я дитини

Якісне харчування – запорука здоров’я дитини

2016-01-28

/Files/images/detskij-sad-eda-600x401.jpg

Діти – це найголовніший скарб нашого суспільства. І від того, як ми їх виховуємо, залежить наше майбутнє.

Щоб дитина була активною, життєрадісною і щасливою, потрібно стежити за тим, що їсть малюк. Продумане збалансоване меню дає змогу забезпечити дитину енергією, яка потрібна для інтелектуального, фізичного і гармонійного розвитку і зростання, а також створити умови для підвищення опору дитячого організму до захворювань. Тому харчування дитини в дитячому садку стає турботою для усіх нас.

Дитина в дитячому садку проводить цілий день і харчується три-чотири рази на день: сніданок, обід, полуденок і вечеря. Усі продукти, що завозять до навчальних закладів міста мають сертифікати якості і проходять сувору перевірку, а приготування їжі відповідає вимогам державних санітарних норм.

Регулювання питань організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно до вимог Законів України «Про дошкільну освіту», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року №911-VIII, постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (зі змінами), Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

В Україні у 2015 році відбулося значне підвищення цін на продукти харчування на 40-50%, по нашому місту рівень середніх цін на продукти харчування зріс на 50%. Слід зазначити, що на формування цін в умовах ринкової економіки впливає багато факторів: гіперінфляція, девальвація національної валюти та подорожчання засобів виробництва й електроенергії.

Враховуючи зростання цін на продукти харчування, з метою забезпечення харчування вихованців дошкільних навчальних закладів з використанням набору продуктів, які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму, виникла нагальна потреба у підвищенні вартості одного дня харчування дитини в дошкільних навчальних закладах міста і відповідно – у перегляді розміру батьківської плати за харчування у дошкільному навчальному закладі.

З 01 лютого 2016 року вартість дитинодня для груп дітей раннього віку (віком від 1-го до 3-х років) становитиме 16,00 грн., з них батьківська плата – 11,00 грн.; для груп дітей дошкільного віку (віком від 3-х до 6-ти (7-ми) років) загальна сума – 24,00 грн., батьківська плата – 15,00 грн.

Такі зміни забезпечать виконання державних норм харчування дітей дошкільного віку на 75% та значно покращить щоденний раціон дітей, збільшить вживання таких продуктів, як свіжі фрукти та овочі, молоко, сир, риба, м’ясо та масло.

Звертаємо увагу, що оплата батьків за харчування дітей саме за «системою дитинодня» забезпечить чіткий облік розміру суми, яку необхідно внести наприкінці місяця.

Окрім цього, із місцевого бюджету і надалі залишається система адресної допомоги сім’ям та дітям соціально вразливих категорій. Список пільгових категорій доповнено дітьми, батьки яких є учасниками АТО. Детальну інформацію щодо пільг можна отримати у керівництва дошкільних закладів або в управлінні освіти.

Раціональне, здорове харчування дитини є важливим щоденним питанням! Спільна турбота про дітей, забезпечення їхніх прав на повноцінне здорове майбутнє є пріоритетом освітньої політики та громадянських обов’язком кожного з нас!

Додаткові роз’яснення з питань організації харчування дітей у навчальних закладах міста можна отримати в управлінні освіти виконавчого комітету Орджонікідзевської міської ради за адресою: вул.Калініна, буд.7, ІІІ поверх; телефони для довідок: (05667) 4 20 41 – приймальня; (05667) 4 35 41– Олена Валеріївна Дзюбенко, методист інформаційно-методичного центру управління освіти; (05667) 4 33 30 – Олена Костянтинівна Мовчан, методист інформаційно-методичного центру управління освіти

Кiлькiсть переглядiв: 201

Коментарi