«Наша мова - калинова»

2015-11-18

/Files/images/2015-2016_nr/listopad/ltsey/Изображение 081.jpg

«Наша мова - калинова»

З 09 по 13 листопада 2015 року в загальноосвітньому ліцеї проходив Тиждень української писемності та мови.

Робота методичного об’єднання вчителів української мови і літератури, вчителів початкових класів, шкільної бібліотеки проходила під гаслом «Наша мова - калинова» і була зосереджена на сприянні виховання патріотизму, відповідальності за долю нації, держави, формування поваги до Конституції України, державної символіки, шанобливого ставлення до української історії, мови, культури, любові до рідної землі, родини, українського народу.

У школі були оформлені книжкові виставки «День української писемності та мови», «9 листопада – День української писемності та мови», «Звучи, рідна мово!».

У 1–11 класах пройшли класні години «Любіть Україну і мову її солов'їну», Конкурс малюнків «Диво калинове – чари барвінкові», проведено мовознавчий двобій «За Україну, за її мову!..» для учнів 7-х класів (учитель Шмагайло Т.Ф.) тамовна гра «Найрозумніший» для учнів 8-х класів (учитель Ейхвальд Г.М.).

Мета цього заходу – сприяти утвердженню державного статусу української мови, підносити її престиж серед учнів, виховувати шанобливе ставлення до культури і традицій українського народу

Вчителька української мови і літератури Г.М. Ейхвальд звернулася до присутніх з такими словами-побажаннями: «Зичу всім нам уникати мовних кальок, не калічити мову по кручам, зокрема суржиком, і не збіднювати її, стежити за її образністю, добираючи синоніми, порівняння, метафори, думати перед тим, як говорити, добираючи слова».

Поетеса Валентина Бондаренко так висловила свою думку про підтримання рідної мови:

«Чуєш, як розмовляють соняхи,

як шумлять густі явори,

як від рідної мови сонячно,

українською говори!»

Справжнім святом для учнів 5-А класу та 4-А класу була зустріч із рідним словом, яка проходила в шкільній бібліотеці (учителі Єрмолаєва М.В., Біднюк Л.М. та бібліотекар Томаш Г.В.). Мова – своєрідна візитна картка кожної людини, за якою судять про її освіченість, ерудицію, начитаність. Мова наша багата, розвинена, гнучка. Нею можна висловити все: від найскладніших і найновіших відкриттів до найвеселіших віршів, пісень, оповідань. І щоб вільно, невимушено й красиво говорити, нам треба наполегливо вчитися, черпати глибини її багатства, берегти як неоціненний скарб.

У цей день діти зустрілися з творчими людьми, з тими, хто плекає рідне слово у віршах та в піснях: Малою Валентиною Олексіївною та Костецьким Сергієм Володимировичем. Звучали авторські твори про мову, загадки, скоромовки, казки, забавлянки, мирилки, пісні, величання мові:

Мова наша - калинова,українська,світанкова,

І співуча, барвінкова, і дзвінка, і загадкова,

Мелодійна,малинова,історична, завждинОва,

Веселкова і незгасна,і найкраща,і сучасна,

І квітуча,і грайлива,і легка,і пустотлива,

Різнобарвна,світла,ясна, рідна, сонячна й прекрасна,

Лебедина, солов’їна і одна така єдина!

Наче пісня у гаю!

Рідну мову я люблю!!!

Для учнів 2-4-х класівв рамках роботи групи продовженого дня проведеномовну гру “Слово до слова – зложиться мова»(учителі Медведєва О.А.та бібліотекар Томаш Г.В.). Діти розповідали прислів`я та приказки про мову, відповідали на питання літературної вікторини, називали епітети, характеризуючи рідну мову, та чарівні слова, що допомагають нам спілкуватися. Усі проведені заходи мали на меті заохочувати учнів до вивчення української мови, виховувати повагу до рідного слова, збагачувати мовний словник школярів.

/Files/images/2015-2016_nr/listopad/ltsey/Изображение 003.jpg/Files/images/2015-2016_nr/listopad/ltsey/Изображение 044.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 172

Коментарi