Шкільні традиції

2012-01-09

/Files/images/novini/IMG_0825.JPG

Кожен рік узимку люди святкують новорічні свята. Завжди ходять до сусідів, колядують, бажають доброго врожаю і всього найкращого. Просто беруть зерно і з добрим серцем обсипають своїх знайомих. В колядках часто згадують різні релігійні свята. До них належить і Різдво Христове, Свято Водохреща, Свят-вечір та інші. Я розповім вам про ці свята.
Різдво Христове.
Різдво Христове – велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха.
Римо-Католицька церква, більшість протестантських, включаючи Константинопольську, Антіохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й Грецьку церкви, святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня.
Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська православні церкви, усі Українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкують Різдво в ніч на 25 грудня за старим Юліанським календарем, що в ХХ-ХХІ століттях відповідає ночі з 6 січня на 7 січня за сучасним Григоріанським календарем.
Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім.
Свято Водохреща.
Люди ходять до церкви в цей день посвятити воду. Саме свято випадає на 19 січня. Люди набирають воду в бутилки, відра. Ця вода допомагає у подолані нечистої сили та очищає душу.
Свят-вечір.
В цей вечір люди носять вечерю один одному з 6 на 7 січня.
Якщо поєднати ці всі свята разом, то вийде кілька тижнів веселого та доброго життя.
А ось у нашій школі є власна традиція. Кожного року 13 січня (на Василя) учні 6 класу, водять «козу» по всьому селищу, співаючи щедрівки, колядки, відображаючи театралізоване свято в гарних костюмах українських звичаїв. В їх колядках згадуються і минувші свята, і тільки приходящі.
Добрий вечір тобі, господаре!
Я до тебе прийшов з привітанням.
Хай здійсняться всі твої бажання
Я бажаю тобі щастя у скрутну хвилину
Щоб ти мав безліч скарбів у життєвій скрині
Хай всміхнеться тобі вдача, підморгне оком
І ти побачиш власну зірку у небі глибокім.
Коли ми ходили колядувати, я був вражений урочистістю і веселістю свята! Дуже сподобалося, як люди радісно й добре сприймали наші колядки, щедрівки та нашу дуже веселу сценку. Ми колядували у магазинах, на базарі селища, отримали багато задоволення та подарували його продавцям і покупцям. Сподобалось серйозне ставлення наших учнів до свята. Також сподобалась радість учнів нашої школи, коли вони дивились нашу виставу. Коли берешся за цю справу, відкриваєш для себе неабияку цінність національних традицій та звичаїв українського народу.
Кожен з нас, учасників свята, отримав велику радість від задоволення людей та підтримав найкращі звичаї нашої рідної величної держави.

Учень 6 класу СЗШ №2 Петровський Олександр.

Кiлькiсть переглядiв: 159

Коментарi