• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • До 200 – річчя з дня народження Т.Г. Шевченка

До 200 – річчя з дня народження Т.Г. Шевченка

2014-03-20

/Files/images/9shkola_novini/2014_rk/СЗШ№9_20.03.2014_1.jpg

Комунальний заклад

«Загальноосвітній ліцей м. Орджонікідзе Дніпропетровської області»

До 200 – річчя з дня народження Т.Г. Шевченка

9 березня 2014 року виповнилося 200 років з дня народження видатного українського поета, художника,великого Кобзаря українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

Постать велетня Тараса Шевченка зростає в нашій свідомості і в очах культурного світу з року в рік, утверджуючи його значення для нас, для історії України та для літературної скарбниці світової літератури.

В загальноосвітньому ліцеї проведена декада методичного об’єднання вчителів української мови та літератури, присвячена Великому Кобзареві.

В ході декади було переглянуто всі життєві шляхи Т. Шевченка, від сирітського злиденного життя і до його найбільших творчих успіхів і злетів, від арештів та поневірянь по в`язницях і на засланні і до вершини його слави, коли його твори і його ім`я стали найдорожчими в кожній українській хаті, коли його поезії перекладалися різними мовами, розумієш, що важко знайти письменника,який пройшов би такий винятковий шлях і встиг би за 47 років життя зробити так багато – бути чудовим поетом, прозаїком, художником, а головне: так глибоко відобразити думки, життя і мрії свого народу, як це зробив геніальний Тарас Шевченко, ставши письменником світової слави.

У Вінок шани Великому Кобзареві подаровано рушник, на якому зображено фрагменти життя поета. Від малої сільської хати, у якій виростав Тарас, до всесвітнього визнання видатного сина українського народу. Робота виконана Михайловою Є.Г., бабусею учня 7-А класу Михайлова Микити. Сюжет вишивки готували Томаш Г.В. та Єрмолаєва М.В.

Літературно-документальну композицію «У кожного своя доля і свій шлях широкий» підготували Єрмолаєва М.В. та О.В.Степаненко з учнями 8-10 класів.

Ліцеїсти мали змогу відвідати й переглянути в обласному академічному театрі ім. Т.Шевченка – виставу «Назар Стодоля» (Т.Ф.Шмагайло, класний керівник 9-Б класу) та виставу-концерт «Бал» (М.В.Єрмолаєва, класний керівник 10-А класу)

Сучасний польський літературознавець Мар`ян Якубець у своїй праці «Шевченко і польська література» стверджує: «Небагато було на світі поетів, які відігравали б у житті власних народів більшу роль, ніж Тарас Шевченко в Україні… Поезія Шевченка була явищем єдиним і неповторним. Для неї немає відповідника у світовій літературі.»

/Files/images/9shkola_novini/2014_rk/СЗШ№9_20.03.2014_2.jpg

/Files/images/9shkola_novini/2014_rk/СЗШ№9_20.03.2014_3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 69

Коментарi